Friday, May 29, 2009

Tak kenal make tak cinte..

Hmm..tak kenal make tak cinte. Satu ungkapan yg byk maksud. Post nie aku bkn nak cite pasal tak kenal awek tu make tak timbul rase cinte. Tp pasal tmpat kelahiran aku...kuala kangsar perak. Mase aku blk mggu lepas aku dapat satu lagu nie. Lagu yg amat menarik bg aku ntuk aku kongsi dgn korang.
Lagu lame time mak aku mude remaje dan cun dlu (skrg pon agak cun lagi..haha..).
lagu nie loghat perak pertengahan iaitu loghat tmpt aku.
aku dah sediakan lirik asal (ntah btol ke tak ) dan jgk lirik yg dah di translit ke bahase biase. enjoy...



____________________________________________________________________
lirik peghok

singgoh bermalam ghomoh pak udea
masok lah nasik sayor keladi
singgoh bermalam ghomoh pak udea
makan nasik sayor keladi

bior papea asei bergayea
aseikan senang di dalam hati (2x)


(chorus)
pengham-pengham pisang
pisang masok layu
jatoh dalam kubang sambor bapok yu
umbut-umbut nyor belalang kedek-kedek
sape buat hingor ghontu kene cubit


daghi lambor pegi ke botea
singgoh bermalam ghomoh wan lebor (2x)

niat hati minang anok daghe
ghambut nye dapat ???? nye gugor(penyanyi lupe lirik)
hajat hati minang anok daghe
dapat lah jande ghambut nye gugor

(ulang chorus)

tojon daghi gotok botea
dapat sebijik doyan doh mangko (2x)

disangke ayor dalam belange
jatoh terjombab di ateh pasyor (2x)

(ulang chorus)

daghi lambor pegi ke bote
singgoh bermalam ghomoh wan lebor (2x)

hajat hati minang anok daghe
dapat lah jande ghambut nye gugor (2x)

(ulang chorus)

________________________________________________________________
lirik stendet

singgah bermalam rumah pak uda
masak lah nasi sayur keladi
singgah bermalam rumah pak uda
makan nasi sayur keladi

biar papa asal bergaya
asalkan senang didalam hati (2x)

(chorus)
peram-peram pisang
pisang masak layu
jatuh dalam kubang(lopak air) sambar bapa yu(buaye kot)
umbut-umbut kelapa belalang kedek-kedek
siapa buat bising orang tu kene cubit

dari lambor pergi ke bota (lambor dan bota name salah satu tmpat di perak)
singgah bermalam rumah wan lebor (wan lebor ialah name samaran org kg dlu2 cam wan golok..mat bulat..mat lembu)

niat hati minang anak dara
dapat lah janda rambutnya gugur(anak dare tua la tu)
niat hati minang anak dara
dapat lah janda rambutnya gugur

(ulang chorus)

terjun dari jambatan bota
dapat sebiji durian dah mangko(tak berape elok)

disangkakan air dalam belanga
jatuh terjerembab di atas pasir (2x)

(ulang chorus)

dari lambor pergi ke bota
singgah bermalam rumah wan lebor (2x)

hajat hati minang anak dara
dapat lah janda rambut nya gugur (2x)

(ulang chorus)


p/s: teman bangge jadi oghang peghok! (^,^)

3 comments:

  1. Cibo..

    Aku bangga jadi rakyat Malaysia dan penduduk p.pinang walaupun hampir dikuasai oleh geng geng Chin Peng..hahahaha...

    P/S : Ingat lagi x..masa kita buat perhimpunan kat sekolah..kena nyanyi lagu negeri masing masing..time tu..Nizar x kenal Zambry lagi..hehehe..

    ReplyDelete
  2. haha...btoi2..
    skrg nie dah setel hal sape MB perak.
    seb bek org yg bajet cam bagos tu jd MB.
    gile kuase.
    best tak lagu nie? skali skali dgr le lagu asli.

    ReplyDelete
  3. yop..cari mp3 lagu nie yop..aku nak buar ringtone..

    ReplyDelete