Sunday, May 9, 2010

Untuk mu IBU...

Puisi untuk Ibu
sila hayati jika anda sayang ibu anda......

Pernah aku ditegur
Katanya untuk kebaikan
Pernah aku dimarah
Katanya membaiki kelemahan
Pernah aku diminta membantu
Katanya supaya aku pandai
Ibu…..
Pernah aku merajuk
Katanya aku manja
Pernah aku melawan
Katanya aku degil
Pernah aku menangis
Katanya aku lemah
Ibu…..
Setiap kali aku tersilap
Dia hukum aku dengan nasihat
Setiap kali aku kecewa
Dia bangun di malam sepi lalu bermunajat
Setiap kali aku dalam kesakitan
Dia ubati dengan penawar dan semangat
Dan
Bila aku mencapai kejayaan
Dia kata bersyukurlah pada Tuhan

Namun…..
Tidak pernah aku lihat air mata dukamu
Mengalir di pipimu
Begitu kuatnya dirimu….
Ibu….
Aku sayang padamu…..
Tuhanku….
Aku bermohon padaMu
Sejahterakanlah dia
Selamanya…..

oleh itu, hargailah jasa ibu kita.....



buatmu ibu....

________________________________________________________________________________________________

Hayati la lagu ni..

Ibu.. bergenang airmataku
Terbayang wajahmu yang redup sayu
Kudusnya kasih yang engkau hamparkan
Bagaikan laut yang tak bertepian

Biarpun kepahitan telah engkau rasakan
Tidak pun kau merasa jemu
Mengasuh dan mendidik kami semua anakmu
Dari kecil hingga dewasa

Hidupmu kau korbankan
Biarpun dirimu telah terkorban
Tak dapat ku balasi
Akan semua ini
Semoga Tuhan membekati kehidupanmu ibu?

Ibu? kau ampunilah dosaku
Andainya pernah menghiris hatimu
Restumu yang amat aku harapkan
Kerana di situ letak syurgaku

Tabahnya melayani kenakalan anakmu
Mengajarku erti kesabaran
Kau bagai pelita di kala aku kegelapan
Menyuluh jalan kehidupan

Kasih sayangmu sungguh bernilai
Itulah harta yang kau berikan

Ibu? kau ampunilah dosaku
Andainya pernah menghiris hatimu
Restumu yang amat aku harapkan
Kerana di situ letaknya syurgaku

Tabahnya melayani kenakalan anakmu
Mengajarku erti kesabaran
Kau bagai pelita di kala aku kegelapan
Menyuluh jalan kehidupan

Kasihanilah, Tuhan?
Ibu yang telah melahirkan diriku
Bagaikan kasih ibu sewaktu kecilku
Moga bahagia ibu di dunia dan di akhirat sana
Moga bahagia ibu di dunia dan di akhirat sana







Thursday, April 8, 2010

Phua Chu Kang SEX EDUCATION!!



Chu Kang ( PCK ) explaining sex to Chu Beng's son, Aloysius
.........



Aloy : Why is making love so enjoyable ?

PCK : Aiyah, ah boy, enjolable becaws, same like when you dig your nose with your finger mah !

Aloy : Do you think women enjoy sex more than men ?

PCK : Of course woman lah ! When you dig dig your nose, your nose feel better than your finger, right ?

Aloy : Why do women hate it when they get raped ?

PCK : Ai-yah ! Say, you walk along the load, den someone come over and dig your nose, you like or not ? Ehhh ? Don't pray pray ah !


Aloy : Why is it a woman cannot have sex when she is having her
menses?

PCK : Oy !! If your nose bleeding, you still go and dig meh?? Siow
ah ! Use your blain, use your blainnn ...........


Aloy : Why is it most men don't like wearing condoms when they are
making love ?

PCK : Ehhhh, when you dig your nose ah, you like to dig with a
glove on your finger or not ? Not the same shiok feeling mah.
Corlight or not?

Aloy : Why is making love carried out in private ?

PCK : Ah boyyyyy, use your blain, use your blainnnnn .............................. you
go and dig your nose in flont of your whole class izit ?? Stupid
lah!!

Aloy : Wah ...... Uncle Chu Kang, you are very good.

PCK : Aiyah ....... ," Best in Singapore, JB, some say Batam, and now, the whole world!"
also ah!!!

Wednesday, December 23, 2009

Mari blajo loghat peghok (perak tgh)

Mari blajor loghat peghok (perak tgh)

Ache keme = mcm mna kalo...
Ate = abeh tu? @ digunakan untuk mule percakapan
ayor angat @ yangat = minuman paneih (tea, kopi, melo, neskepe dll)
Bedek = belek, memeriksa
Beghambat = berlari
Bengken = marah.cam ce-ngei..ganas pon boleh gak
Berjujuih = berbaris, bersusun
Bibior = bibir
Biut = Degil.
Bok = bak, meminta sesuatu
Bolen = Bertelanjang Bulat
Bonyok = hempap, tindih
Bulor, kebulor = 1. Lapar 2. tak ingin @ tak mau.(contoh ayat: tak kebulor teman ngan si bedoh(bkn name sebenar) tu: maksudnye tak nak aku dgn si bedah tu)
Bulut = gulung
Buoh pelior = Sensored meaning =p
ce = cube
Cebok = gayung
Celuih = terlepas, bolos
cenangor = bahase bukunye 'pianggang'. sape yang biase bebendang kalo tak tau menatang ni elok dilumorkan aje lecoh kat muke
cencoghot = tikus
cenonggeng = bontot ayam. sample ayat:"bok sini cenonggeng goren tu"
cicor = cicir
cakcibo = pepatung
Codek = cerdik
Degheba/drebar = driver
Deme @ Kome = sekumpulan org. contoh ayat: deme= "deme kesane" "diaorg kesana" @ kome= "kome nk pg mane?" "korang nk pg mane?"
Gebor = selimut
Gehotok = JAMBATAN
Getik = nyampoh (menyampah)
Getok = getak @ terjatuh brg.
Ghodi = repair/belek
Ghoncoh = bilas kain.
Gomen = kerajaan (government)
Gostan = go a stern @ patah balik ke belakang
Hambat = kejar
Hangat pijor = panas sgt
Hincit= Ketepi
Jeboh = tembam @ gebu.
Jegholong = tempat buang sampah kat tepi hutan
Jelebor = labi2
Jenuh, jenoh = Puas.
kala lipit = kala jengkin (skopien)
kanja = terkena/naye/ terkejut
Karen = eletrik
kayu rol/kayu reskey = pembaris
Kebait = carbide (yg biase org gune ntk peram buah @ pelita carbide)
Keme = kami.
KEMIN = Kemas
Kokok = gigit
Kona = belok
Kot Memot = Courts Mammoth
kulu & keylor = kehulu & kehilir
Labun = cakap
lecoh = lecah
Lepor = pukul, tampar.
Libang libu = perasaan resah gelisah....
Liroba = Land rover (kereta)
LO = law (undeng-undeng)
Lumor = lumur
Meghambu = joli sana sini
Meghedang-ghedang (meredang-redang)= maksud dier membuta-tuli, tak tentu arah.
Meghoyang, meroyang = biawak
memolonye = (memfollow la tu)
Mengkiok = err...yang ni aku tak tau name betoi die, tapi menantang ni kalo dapat ngetit memang t'siat kulit. sejenih anai2 kepale besor.
Mentekedaghoh = MEGHAIH CIKE - MAKAN
mentelun = seluor panjang (pantaloon)
Mentong = makan sampai due kali atau tambah 2 kali
Meraban Teben [Reyben Teyben] = Tak Tentu Arah, Perbuatan yang Pening
Merampuih / merampus = meradang sambil merungut / marahkan sesuatu
Meroloh = Tidor.
Meseka = motosikal
Mike = awk, kamu, anda.
Moncoh = Membazir
Motoka = Kereta
Nangut = Termenung
NGAN CUK WOK, bajang = same meaning as wtf, what the hel, shit.
Ngelat, bedeoh = TIPU
NGELENYOR = Gatal.
Ngelewo, Ngelewor = jalan tak tentu arah.
Ngetit = Gigit halus(semut) atau menyucuk-nyucuk.
Nyarigh = mujur
Nyeghogin @ nyeghongih = tersenyum sorang diri
Nyelap sedor = seseorang yg seperti dirasuk @ di luar kawalan di tahap sederhana... .
paka@pakei = pakai atau guna
peghok = Jakun atau yg sewaktu dengannye.
Penggae = lontar
Pesepot = passport @ IC/kad pengenalan
Pior = pure
Poih opih = pos office =p
Pores = Orang jabatan utan tu, forest
Prebet = private
Raba = getah pemadam
rebe = menyemak, sesak, beriya, gedik, poyo..
Reben teben @ Seluin = SELEKEH
Sangei = tudung saji.
Selait = lampu suluh/torch light
Selewen = buat keje cpt2 asal kan siap
semba, sembei, pasior (tige2 nie maksud same tp laen2 ntk penggunaan ayat)= pasir
Semut gatey = semut api
Senten = menarik kaki seluar ke atas.....ataupun singkat dlm bahasa pekan nyer
Seperoh = ALAS MEJA
Seput = sport
Setat = START
Siut = cucuh
Tak ajap = TAK layan/TAK JADI HAL
tak ngomben = takde bg kesan
Tali besen = tv hehe...
Talipaun = talifon
Tambat = Ikat.
Teman @ awok = Saya
Teynang = Tumpu, target, m'bidik.
toben = tua bangka
Tojoh = tujah @ cucuk


fuh, nnti aku sambung lg. hehe..

Thursday, July 2, 2009

Malas..malas..malas...

adoi...camne la nak berjaye aku nie!! asyik malas jek . huhu..
skrg nie tgh final. study tunggang langgang. last minit baru le nak bkk buku.

Friday, May 29, 2009

Tak kenal make tak cinte..

Hmm..tak kenal make tak cinte. Satu ungkapan yg byk maksud. Post nie aku bkn nak cite pasal tak kenal awek tu make tak timbul rase cinte. Tp pasal tmpat kelahiran aku...kuala kangsar perak. Mase aku blk mggu lepas aku dapat satu lagu nie. Lagu yg amat menarik bg aku ntuk aku kongsi dgn korang.
Lagu lame time mak aku mude remaje dan cun dlu (skrg pon agak cun lagi..haha..).
lagu nie loghat perak pertengahan iaitu loghat tmpt aku.
aku dah sediakan lirik asal (ntah btol ke tak ) dan jgk lirik yg dah di translit ke bahase biase. enjoy...



____________________________________________________________________
lirik peghok

singgoh bermalam ghomoh pak udea
masok lah nasik sayor keladi
singgoh bermalam ghomoh pak udea
makan nasik sayor keladi

bior papea asei bergayea
aseikan senang di dalam hati (2x)


(chorus)
pengham-pengham pisang
pisang masok layu
jatoh dalam kubang sambor bapok yu
umbut-umbut nyor belalang kedek-kedek
sape buat hingor ghontu kene cubit


daghi lambor pegi ke botea
singgoh bermalam ghomoh wan lebor (2x)

niat hati minang anok daghe
ghambut nye dapat ???? nye gugor(penyanyi lupe lirik)
hajat hati minang anok daghe
dapat lah jande ghambut nye gugor

(ulang chorus)

tojon daghi gotok botea
dapat sebijik doyan doh mangko (2x)

disangke ayor dalam belange
jatoh terjombab di ateh pasyor (2x)

(ulang chorus)

daghi lambor pegi ke bote
singgoh bermalam ghomoh wan lebor (2x)

hajat hati minang anok daghe
dapat lah jande ghambut nye gugor (2x)

(ulang chorus)

________________________________________________________________
lirik stendet

singgah bermalam rumah pak uda
masak lah nasi sayur keladi
singgah bermalam rumah pak uda
makan nasi sayur keladi

biar papa asal bergaya
asalkan senang didalam hati (2x)

(chorus)
peram-peram pisang
pisang masak layu
jatuh dalam kubang(lopak air) sambar bapa yu(buaye kot)
umbut-umbut kelapa belalang kedek-kedek
siapa buat bising orang tu kene cubit

dari lambor pergi ke bota (lambor dan bota name salah satu tmpat di perak)
singgah bermalam rumah wan lebor (wan lebor ialah name samaran org kg dlu2 cam wan golok..mat bulat..mat lembu)

niat hati minang anak dara
dapat lah janda rambutnya gugur(anak dare tua la tu)
niat hati minang anak dara
dapat lah janda rambutnya gugur

(ulang chorus)

terjun dari jambatan bota
dapat sebiji durian dah mangko(tak berape elok)

disangkakan air dalam belanga
jatuh terjerembab di atas pasir (2x)

(ulang chorus)

dari lambor pergi ke bota
singgah bermalam rumah wan lebor (2x)

hajat hati minang anak dara
dapat lah janda rambut nya gugur (2x)

(ulang chorus)


p/s: teman bangge jadi oghang peghok! (^,^)

Thursday, May 28, 2009

cerita....barang free

Bila suami balik kerja, isterinya suruh ke pasaraya untuk membeli barang-barang dapur. Jadi pergilah si suami membeli semua barang-barang yang dipesan.

Bila pulang ke rumah, isterinya mengambil beg-beg plastik dan membawa keluar semua barang untuk disimpan. Isteri terjumpalah satu tin marjerin. Di luar tin tu ada tulis ... FREE...
Isteri tanya si suami, mana benda yang 'FREE' ini? Kenapa tak ambil? Suami katalah lupa hendak meminta benda itu tadi. Maka isterinya pun menyuruh suami pergi semula ke pasaraya tersebut untuk menebus benda 'FREE' itu.

Suami pun pergilah membawa tin planta tadi jumpa jurujual untuk menebus benda 'FREE' yang tertulis. Bertengkarlah suami tadi dengan jurujual terbabit. Jurujual itu kata benda 'FREE' itu ada dalam tin. Suami kata mana boleh, dalam mesti tak ada punya.Dia terus meminta dari jurujual.

Penyelia yang kebetulan lalu di situ dan terdengar pertengkaran mereka. Apabila ditanya, dia pula dimarahi oleh si suami tadi. Si suami berkenaan minta juga benda 'FREE' dari penyelia itu. Suami tadi tunjuk tin planta yang ada bertulis 'FREE' itu. Supervisor tadi belek kanan belek kiri tin planta tersebut. Dia membaca tulisan berbahasa Inggeris itu ..CHOLESTEROL FREE... !!!

cerita....malam pengantin sakit nak cabut

Ada sepasang pengantin baru berada di kamar pengantin, di malam pertama. Pada tengah malam itu, tiba-tiba isterinya mengerang, "Adoi.. Sakitnya bang... ! Macam mana ni bang..?"

Suaminya lantas menenangkan isterinya, "Jangan nangis Sayang.. Nanti emak ayah dengar.. Mereka mungkin belum tidur lagi tu.." Kebetulan bilik mertua hanya bersebelahan kamar tidur pengantin.

Tapi kerana tidak dapat menahan sakit, isterinya tambah kuat mengerang. Mahu tidak mahu, si suami pun berkata, kali ini kuat sedikit suaranya: "Sabar Sayang! Tahan saja.. Esok baru cabut."
Sejak dari tadi si mertua lelaki masih belum tidur. Dia memang terdengar anak perempuannya mengerang, tadi dia tidak peduli, biasalah malam pengantin, fikirnya. Tapi kali ini dia sudah hilang sabar. Dia bangun, pergi ke bilik sebelah lantas menendang pintu kamar pengantin.

Dengan rasa geram bapa mertua berteriak: "Ni apa kena ni? Tak faham ke? Anak aku boleh mati kalau besok baru kau nak cabut! CABUT SEKARANG JUGA!"

Terkejut besarlah kedua pengantin tu. Sambil tersipu-sipu pengantin perempuan pun berkata kepada ayahnya: "Abah, takkan sakit gigi pun boleh mati.. Lagipun manalah ada Klinik Gigi yang buka 24 jam?".


p/s: jgn pikir yg pelik2 ea...hahaha...